Jak łatwo obrać migdały ze skórki?

Dzisiaj drobna porada kulinarna. Pamiętacie przepis na domowe kulki Rafaello? Tam właśnie nadziewałam kulki całym obranym ze skórki migdałem. Obieranie migdała prosto z paczki jest trudne. A jaki mam na to sposób?



Otóż wystarczy zalać migdały na kilka godzin (ja zalewam na całą noc) wrzątkiem i wówczas bardzo ładnie się je obiera, a bez skórki są smaczniejsze :).




Czy znaliście ten sposób wcześniej?


14 komentarzy:

  1. sposob bardzo prosty - dobrze wiedziec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat dzisiaj obierałam... ale zalałam tylko na kilka minut... Fajnie się grzebało :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Stary, znany sposób. Ale zalewam je na krótszy czas i też ładnie się obierają ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. MUSZĘ MIEĆ NA JUTRO OBRANE TAKŻE DZIĘKI :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tylko później trzeba od razu zjeść, bo ja zrobiłam tak z większą ilością orzechów i się zepsuły po 2 dniach przechowywania w szczelnie zamkniętym pudełku (niestety nie w lodówce - może by czas wydłużyło)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sposob moze i dobry, ale nieskuteczny zdrowotnie.

    "Otóż migdały w naturalnym surowym stanie są pełne witamin, minerałów i enzymów, a te ulegają uszkodzeniu pod wpływem wysokiej temperatury. Migdały zawierają dużo białka, zdrowych tłuszczów, sporo magnezu oraz witaminy E zwaną witaminą młodości. Witamina E jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury.

    Migdały nie nadają się też do prażenia, pieczenia czy gotowania również z innego względu.

    Są one pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pod wpływem wysokiej temperatury zamieniają się w szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans, które zakwaszają organizm działając jak wolne rodniki (sprzyjają cukrzycy, nowotworom, stanom zapalnym itd.). To powód numer dwa. Dlatego jeśli chcemy w pełni skorzystać z walorów zdrowotnych migdałów, to nie poddajemy ich nigdy działaniu wysokiej temperatury."

    OdpowiedzUsuń
  7. Lepiej zalać zimną wodą na noc. Nie tracą wtedy swoich wartości mineralnych a też dają się obrać

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny patent na obieranie, zawsze mnie drażniła ta skórka i bym nie wpadł na ten pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawy sposób, ale nie jadam migdałów, bo mam na nie alergie,Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wrzątkiem? bez sensu... sposób znałam, ale nie stosuję ze względu na utratę składników odżywczych zawartych w migdałach.

    OdpowiedzUsuń

Ja już pokazałam i napisałam. Teraz Twoja kolej - skomentuj proszę i zostaw po sobie ślad :)

Copyright © 2016 MAŁA RZECZ A CIESZY , Blogger