Jakie drewno na stół do kuchni? Porównanie gatunków

Stół kuchenny musi być wygodny i wytrzymały. Będzie służył zarówno do spożywania posiłków, jak i do ich przygotowania. Dlatego warto zainwestować w solidny gatunek drewna, który wytrzyma lata. 

Stół w kuchni nie jest zwykłym meblem. To często wokół niego skupia się życie rodzinne. Nawet w tych domach, w których znalazło się miejsce na elegancką jadalnię, to tutaj spożywa się większość codziennych posiłków. A gdy jedzenia trzeba przygotować więcej, właśnie przy stole spotyka się rodzina na wspólnym gotowaniu. To wszystko oznacza, że stół kuchenny musi być bardzo wytrzymały. Jednocześnie powinien być ładny i pasować do reszty wyposażenia kuchni. Na jakie rozwiązanie się zdecydować? I czy drewno to odpowiedni materiał?





Czy warto kupić stół z drewna zamiast sklejki?

Zacznijmy od odpowiedzi na ostatnie pytanie: tak, drewno to idealny surowiec do produkcji stołu kuchennego. Drewno pochłania nadmierną wilgoć w pomieszczeniu, a gdy jest zbyt sucho: oddaje ją. W ten sposób dba o dobry mikroklimat w kuchni. Obecność naturalnego drewna ma działanie relaksujące i wyciszające dla domowników. Dziś ilość wzorów stołów drewnianych do kuchni jest tak duża, że swobodnie można wybierać między tradycyjnymi a bardzo nowoczesnymi modelami. 


Czy drewno ma wady? Jak uniknąć zniszczeń?

Panujące w kuchni warunki są dość specyficzne. Przede wszystkim znajdujący się tutaj stół łatwo uszkodzić: używa się ostrych noży, niekiedy odstawia ciężkie i/lub gorące przedmioty. Dlatego wybrany rodzaj drewna musi być bardzo twardy. Ponieważ gotowanie powoduje powstawanie dużej ilości wilgoci i pary wodnej, dobrze byłoby, gdyby drewno było przynajmniej w stopniu dobrym odporne na wilgoć. A także łatwe w utrzymaniu czystości, żeby można było szybko doprowadzić je do porządku.


Takich zalet nie ma żaden inny materiał na meble

Niewątpliwą zaletą drewna jest możliwość jego renowacji. Niezależnie od wybranego gatunku, z czasem blat się zetrze, mogą też pojawić się na nim plamy niemożliwe do usunięcia. Wtedy wystarczy usunąć wierzchnią warstwę drewna za pomocą chociażby papieru ściernego i na nowo pomalować go olejem, woskiem lub lakierem. Przy okazji, można mu nadać nieco inny odcień, by dalej idealnie pasował do wymogów mody i zmian aranżacyjnych w kuchni. 


Jakie drewno na stół w kuchni?

Za najbardziej trwałe uchodzą solidne stoły dębowe. Drewno dębowe jest znane ze swojej dużej odporności na ścieranie i uszkodzenia – dlatego z dębiny często wykonuje się deski podłogowe. To także materiał używany do budowy statków, ze względu na swoją odporność na kontakt z wodą. Ma piękną, ciepłą barwę oraz dobrze widoczne usłojenie. To także gatunek występujący powszechnie w Polsce i całej Europie, co sprawia, że jego cena nie jest bardzo wysoka. Jest przynajmniej dwukrotnie tańszy niż orzech amerykański, który charakteryzuje się bardzo podobnymi właściwościami. Różnicą jest znacznie ciemniejsza barwa oraz inny typ usłojenia w przypadku drzewa z Ameryki.


Co zamiast stołu dębowego?

Innym gatunkiem drewna polecanym do wykonania stołu w kuchni jest buk. Wśród jego niewątpliwych zalet, poza twardością i odpornością, jest łatwa obróbka. Dzięki temu z bukowiny można wykonać stół o nietypowych kształtach – bardzo ozdobnych lub bardzo nowoczesnych. To dobre rozwiązanie w mieszkaniach, w których kuchnia jest bardzo designerska. Innym łatwym w obróbce drewnem jest sosna. Często stosuje się ją w meblarstwie także ze względu na niską cenę. Jednak jej drewno jest bardzo miękkie, więc stół kuchenny z sosny szybko ulegnie zniszczeniu. Już po roku łatwo będzie można zauważyć na nim wgniecenia i ślady po sztućcach.

Drewno egzotyczne – ogólnie mówiąc - jest wytrzymałe i bardzo odporne na wilgoć. Dzięki temu jego obecność w kuchni jest pożądana. Z drugiej strony, jest to surowiec bardzo drogi, niekoniecznie więc sprawdzi się w kuchni, gdzie jego rola nigdy nie będzie tak reprezentacyjna jak w salonie czy jadalni. Mogłaby to być więc chybiona inwestycja.

Jak dopasować stół kuchenny do reszty wyposażenia?

Wymienione wyżej gatunki drewna (pomijając drewno egzotyczne) są mniej lub bardziej podatne na obróbkę, wszystkie też da się pomalować, by nabrały innego odcienia. W ten sposób łatwiej będzie je dopasować do frontów szafek i gustów właścicieli mieszkania. 

Drewno jest bardzo neutralne i świetnie współgra z innymi surowcami, jak chociażby szkło, metal czy kamień. Odpowiednio zaprojektowany mebel z pewnością więc będzie można zastosować w dowolnej kuchni. Zawsze można też zdecydować się na bardzo prosty, tradycyjny model, który będzie stanowił dobre tło dla bardziej wyrazistych mebli.





4 komentarze:

  1. Ja nie mam stołu w kuchni, ale w salonie. Jest bardzo solidny i tak ciężki, że zawsze potrzebujemy dodatkowych rąk żeby go przestawić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzy mi się ta chwila, kiedy będę mogła już dekorować swoje mieszkanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najpierw patrzyłabym na wygląd, a potem bym się zastanowiła nad funkcjonalnością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nasz stol jest po rodzicach i ma ze 30 lat jak ie lepiej :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny bloga, będzie mi miło gdy skomentujesz :)

Copyright © 2016 MAŁA RZECZ A CIESZY , Blogger