Jeśli tak, jak ja nie masz foremki do zrobienia wielkanocnego baranka z masła, to nic się nie martw, bo zaraz zobaczysz ja zrobić go samodzielnie i całość zajmie dosłownie kilka minut. To taki szybki wpis z cyklu "mała porada", który możesz potraktować jako wielkanocne last minute ;).
Na początku z zimnej kostki masła odcinamy kawałek, z którego formujemy nożem tułów. Osobno wycinamy głowę i złączmy. Ponadto przygotowujemy trzy kulki ziela angielskiego lub pieprzu oraz dwie gałązeczki bukszpanu lub świeżego majeranku.
Kulki wciskamy jako oczy i nos, a listki jako uszy, ogonek i przekąskę. Następnie za pomocą widelczyka delikatnie robimy imitację wełny.
I baranek gotowy :).
Może nie jest to idealny baranek, ale przynajmniej nie trzeba namaczać i nasalać wcześniej drewnianej foremki, by przygotować klasycznego baranka. A przy okazji zapraszam na pozostałe wpisy z cyklu moje Małe Porady.
Bardzo fajny patent :) Wszystkiego najlepszego! Dużo zdrowia :)
OdpowiedzUsuńNo powiem Ci, metoda genialna! U nas akurat sa foremki i córka co roku z nich korzysta :)
OdpowiedzUsuń