Czy lubicie ogórki małosolne tak bardzo jak ja? :) Doradzę Wam jak szybko je zrobić, a w dodatku o połowę taniej niż można kupić na ryneczku.
- ok. 1 kg ogórków
- 3 duże ząbki czosnku,
- kawałek chrzanu z liśćmi,
- 1 koper,
- 1,5 l gorącej wody,
- 1 łyżka soli,
Niektórzy używają gotowych suszonych zestawów takich przypraw - osobiście preferuję świeże.
Kupujemy ogórki gruntowe (nie szklarniowe). Najlepsze są małe i świeżo zrywane, więc ja kupiłąm je na ryneczku w cenie 2 zł za kilogram. W tej samej cenie zakupiłam też pęczek chrzanu i kopru w zestawie. Gotowe już ogórki małosolne kosztują ok. 8 zł/kg.
Ogórki dokładnie myjemy i wkładamy do czystego naczynia - najlepiej szklanego lub glinianego. Ponieważ nie mam dużego słoja, używam miski zakupionej w IKEA.
Na dno naczynia wkładamy 1/3 części pokrojonych na kawałki chrzanu, kopru i czosnku.
Następnie pionowo układamy ogórki (moja babcia radziła, aby układać je tak, jakby wisiały na łodydze, czyli kwiatem do dołu).
Następnie pionowo układamy ogórki (moja babcia radziła, aby układać je tak, jakby wisiały na łodydze, czyli kwiatem do dołu).
Zalewę sporządzamy z 1,5 litra gorącej wody oraz płaskiej łyżki soli i takim gorącym roztworem zalewamy nasze ogórki, dzięki czemu szybciej nastąpi proces kiszenia.
Naczynie przykrywamy pokrywką bądź talerzem. Jeśli używamy przeźroczystego naczynia, to przykrywamy je ściereczką, aby ogórki miały ciemno i pozostawiamy w ciepłym miejscu.
Czekamy ok. 1-2 dni i już możemy rozkoszować się ich pysznym smakiem.
Chcecie spróbować? :)
Sami też zrobicie takie ogóraski? a może macie jakieś własne patenty na ich lepszy smak i szybkość kwaszenia?
W Poznaniu na ryneczku koło mnie ogóraski 4zł i cała reszta też droższa, ale i tak się opłaca. Ja pakuje w słoik 4,2L i przekładam stopniowo warstwami z koperkiem, chrzanem, czosnkiem, 1L wody na 1 łyżkę soli , i oczywiście zalewamy wrzątkiem ;)Gdy doba upłynie można już chrupać ;)
OdpowiedzUsuńLato bez ogórków małosolnych nie było by takie samo ;) Pozdrawiam
Im więcej soli tym ich smak jest ostrzejszy - ja wolę taki umiarkowany :), więc sypię 1 łyżkę soli na 1,5 litra wody. A 1 łyżkę soli na 1 litr wody to stosuję przy kiszeniu ogórków na zimę :)
UsuńJuż ogóreczki małosolne. Super fotki.
OdpowiedzUsuńCuda wianeczki! Jednak gorąca? Ja raz tak słyszałam, raz inaczej. Może gorącą to szybciej się zmałosolnią, a jednocześnie nie spleśnieją? :)
OdpowiedzUsuńTak robiła moja babcia :)
UsuńWyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńMałosolne uwielbiam - całe lato, na okrągło mam 2 słoiczki
OdpowiedzUsuńjutro spróbuję, zapraszam do siebie:)
OdpowiedzUsuńJa sama chyba nie dałabym rady
OdpowiedzUsuń