Jak szybko i tanio zrobić ogórki małosolne, czyli sezon ogórkowy czas zacząć ;)

Czy lubicie ogórki małosolne tak bardzo jak ja? :) Doradzę Wam jak szybko je zrobić, a w dodatku o połowę taniej niż można kupić na ryneczku.



Potrzebne składniki to:
  • ok. 1 kg ogórków
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • kawałek chrzanu z liśćmi,
  • 1 koper,
  • 1,5 l gorącej wody,
  • 1 łyżka soli,
Opcjonalnie można dodać liść z czarnej porzeczki oraz wiśni. 
Niektórzy używają gotowych suszonych zestawów takich przypraw - osobiście preferuję świeże.

Kupujemy ogórki gruntowe (nie szklarniowe). Najlepsze są małe i świeżo zrywane, więc ja kupiłąm je na ryneczku w cenie 2 zł za kilogram. W tej samej cenie zakupiłam też pęczek chrzanu i kopru w zestawie. Gotowe już ogórki małosolne kosztują ok. 8 zł/kg.






Ogórki dokładnie myjemy i wkładamy do czystego naczynia - najlepiej szklanego lub glinianego. Ponieważ nie mam dużego słoja, używam miski zakupionej w IKEA.



Na dno naczynia wkładamy 1/3 części pokrojonych na kawałki chrzanu, kopru i czosnku.
Następnie pionowo układamy ogórki (moja babcia radziła, aby układać je tak, jakby wisiały na łodydze, czyli kwiatem do dołu). 





Pozostałe kawałki chrzanu, kopru i czosnku układamy pomiędzy ogórkami oraz na wierzchu.



Zalewę sporządzamy z 1,5 litra gorącej wody oraz płaskiej łyżki soli i takim gorącym roztworem zalewamy nasze ogórki, dzięki czemu szybciej nastąpi proces kiszenia.





Naczynie przykrywamy pokrywką bądź talerzem. Jeśli używamy przeźroczystego naczynia, to przykrywamy je ściereczką, aby ogórki miały ciemno i pozostawiamy w ciepłym miejscu.



Czekamy ok. 1-2 dni i już możemy rozkoszować się ich pysznym smakiem.





Chcecie spróbować? :)

Sami też zrobicie takie ogóraski? a może macie jakieś własne patenty na ich lepszy smak i szybkość kwaszenia?


9 komentarzy:

  1. W Poznaniu na ryneczku koło mnie ogóraski 4zł i cała reszta też droższa, ale i tak się opłaca. Ja pakuje w słoik 4,2L i przekładam stopniowo warstwami z koperkiem, chrzanem, czosnkiem, 1L wody na 1 łyżkę soli , i oczywiście zalewamy wrzątkiem ;)Gdy doba upłynie można już chrupać ;)
    Lato bez ogórków małosolnych nie było by takie samo ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Im więcej soli tym ich smak jest ostrzejszy - ja wolę taki umiarkowany :), więc sypię 1 łyżkę soli na 1,5 litra wody. A 1 łyżkę soli na 1 litr wody to stosuję przy kiszeniu ogórków na zimę :)

      Usuń
  2. Już ogóreczki małosolne. Super fotki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cuda wianeczki! Jednak gorąca? Ja raz tak słyszałam, raz inaczej. Może gorącą to szybciej się zmałosolnią, a jednocześnie nie spleśnieją? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Małosolne uwielbiam - całe lato, na okrągło mam 2 słoiczki

    OdpowiedzUsuń
  5. jutro spróbuję, zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja sama chyba nie dałabym rady

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny bloga, będzie mi miło gdy skomentujesz :)

Copyright © 2016 MAŁA RZECZ A CIESZY , Blogger