Mała porada - Jak i dlaczego warto mrozić dynię na zimę?

Dynia jest smacznym i pożywnym warzywem kojarzonym głównie z jesienią. Ale dlaczego by nie jeść jej także zimą, czy wiosną? Nic nie stoi na przeszkodzie, trzeba tylko odpowiednio przechować ją na zimę w całości, przerobić do słoików lub po prostu zamrozić. Ja wybieram ostatnią opcję. A dlaczego warto mrozić dynię na zimę?



Łatwy sposób przechowywania

Po pierwsze nie mam gdzie przechowywać całej dyni zimą. Do tego potrzebny jest kopiec, czy chłodna piwnica, czego niestety nie posiadam. Natomiast przerobienie dyni w słoiki wymaga wstępnie sporo pracy, a następnie ogranicza trochę potencjalne menu. Warto więc mrozić dynię, wystarczy mieć trochę miejsca w zamrażalniku.



Nasz egzemplarz pochodzi z działki dziadka :)



Różnorodne menu

Z mrożonej dyni możemy przygotować wiele pysznych posiłków. Pamiętajmy, by przed przygotowywaniem posiłków zadbać o dezynfekcję dłoni. Ja z dyni gotuję  m.in.  zapiekankę dyniową, kompot dyniowy z goździkami, jednak jednym z moich ulubionych dań jest kaszotto z dyni, które przygotowuję na bazie rosołu, doprawiając imbirem.



Zupa z dyni - słodko-ostry krem doprawiana mleczkiem kokosowym lub śmietanką to  bardzo rozgrzewająca propozycja szczególnie na mroźne dni.



Mój kolejny przebój to placki dyniowe, przygotowywane z samej dyni są nieco słodkie w smaku, natomiast łączone z cukinią lub ziemniakiem przypominają tradycyjne placki ziemniaczane.



Wpływ na nasze zdrowie

Dynia jest warzywem nie tylko niskokalorycznym (zawiera tylko 20 kcal/100g ugotowanej dyni), ale także bogatym w witaminy m.in. witaminę C, A, E, K, B6 oraz minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. Ponadto barwiący ją beta-karoten ma właściwości przeciwutleniające, co wspomaga profilaktykę nowotworową oraz ma dobry wpływ na nasze oczy. Dynia reguluje także ciśnienie tętnicze, a jej pestki pozytywnie wpływają na pracę jelit, gdyż mają właściwości odrobaczające i przeciwpasożytnicze.


Jak mrozić dynię?

To nic trudnego. Wystarczy czystą dynię pokroić najpierw w większe części, które czyścimy z miękkiego miąższu oraz pestek.



 Następnie kroimy dynię w mniejsze kawałki, porcjując do woreczków.




Druga opcja, to upieczenie jej najpierw ze skórką przez ok 45 min. w piekarniku. Układamy na blaszce skórką od dołu i pieczemy aż zmięknie. Następnie oddzielamy od skórki i taką dyniową pulpę również mrozimy. Jest gotową bazą pod dania.

Przy okazji pozostawiamy pestki dyni i suszymy np. w suszarce do warzyw i owoców, przygotowując z nich zdrową, pełną minerałów przekąskę na zimę lub jako dodatek do innych dań. 



Tak więc sporą część zamrażalnika mam wypełnioną m.in. dynią, którą regularnie zamierzam serwować na obiady w najbliższym czasie.

Mam jednak wrażenie, że z dynię jest jak ze szpinakiem, albo się kocha, albo nienawidzi! To teraz szybka sonda - proszę przyznać się w komentarzu, kto lubi dynię, a kto nienawidzi?


17 komentarzy:

  1. U mnie sprawdza się pure z dyni, pasuje do wypieków (chleb, bułki, tarty) jak i do zup czy plasków. W tym roku pomroziłam pieczone purre z dwóch gatunków i z żalem wyciągam z zamrażalnika, tydzień po tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szpinak kocham, dynię lubię, co prawda robiłam tylko zupę, ale chyba ten smak właśnie słodkości mi trochę przeszkadza. Spróbuję zrobić jeszcze placki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuje konfiture z dodatkiem pomaranczy cynamonu imbiru

      Usuń
  3. U nas nikt nie lubi dyni niestety :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja mrożę całe kilogramy dyni, ale najpierw ją piekę w skórce, w dużych kawałkach (gdybym musiała kroić dynię w kawałki to bym drugi raz nawet na nią nie spojrzała w sklepie ;) ) a potem miksuję i mrożę mus dyniowy. Mega 🙂

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam dynie szczegulnie na mleku jako zupa mleczna z zacierkami lub z lanymi kluskami ja ją jem na słono ale gotuje bez dodatku soli czy cukru każdy może sobie do wyboru doprawić jest pyszna smak mojego dzieciństwa .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez wspominam taka zupe z moich dziecinnych lat. A teraz ja swoim dzieciom gotuje:)

      Usuń
  6. My uwielbiamy dynię, nigdy jednak nie mroziłam, ale w tym roku dostałam taką ok 30 kg, więc będę piekła i mroziła purre z dyni, zrobię jeszcze pyszny dżem z dyni i jabłek, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja uwielbiam jest super jak na słono tak i na słodko a dżem z pomarańczą pycha

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja bardzo lubię potrawy z dyni,dzisiaj zrobiłam soczki,polecam bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam krem z dyni i mango,cebula,śmietana, curry,to wszystko przygotowane na rosole warzywnym .Po prostu jak ja to mówię MIÓD W GĘBIE😘😘

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam krem z dyni ,mango,cebula,śmietana , curry i to wszystko na rosole warzywnym w kostkach,można dodać wino białe.
    Po prostu MIÓD W GĘBIE 😘😘 Jak ja to mowie

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzisiaj robiłam dżem z dyni i jabłek. Bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam dynie, pokochalam ja za jej właściwości zdrowotne

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzięki za super inspirację, muszę wrócić do mrożenia dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mrożenie dyni to super sprawa. Też robię tak co roku, szczególnie gdy uda mi się kupić dynie z ekologicznej uprawy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny bloga, będzie mi miło gdy skomentujesz :)

Copyright © 2016 MAŁA RZECZ A CIESZY , Blogger