Pigwa - jak wygląda, jakie właściwości mają jej owoce?

Pigwa to wyjątkowy owoc, którego właściwości doceniane są od wielu lat. Jej owoce posiadają znacznie więcej witamin z grupy B oraz witaminy C w porównaniu z cytrusami. Jeżeli chcecie poznać więcej szczegółów dotyczących zalet pigwy – przeczytajcie artykuł.


Pigwa pochodzi z Azji Zachodniej. Na Kaukazie była uprawiana już przed tysiącami lat. W starożytnej Grecji symbolizowała szczęście i miłość. Grecy gotowali owoce pigwy z miodem. Tak zwany „melimelon” służył chorym jako wzmacniające pożywienie, a podróżnym za prowiant na drogę. W nawiązaniu do tych informacji nazwali później Portugalczycy pigwę „marmelo”, co pozostało do dzisiaj w słowie „marmolada” – wyrobie niekoniecznie z pigwy.

Wiele osób sądzi, że pigwa to mieszaniec jabłoni i gruszy. To prawda – istnieje pigwa jabłkowa i pigwa gruszkowa, ale te określenia dotyczą jedynie odmian owocu. Mimo to, pokrewieństwo tych trzech gatunków nie ulega wątpliwości. Porównując pigwę do popularnych krewniaków, łatwo można zauważyć jej… inny charakter. Smak świeżego owocu nie jest zaliczany do przyjemnych. Z około 200 odmian pigwy tylko bardzo nieliczne można zjeść na surowo. Na szczęście, jeżeli zagłębimy się w jej właściwości, przekonamy się, że to dobry przyjaciel – zarówno w kuchni, domowej apteczce i ogrodzie – jako element dekoracyjny.


Jak wygląda pigwa?

Pigwa to niewielkie drzewo, które dorasta do 3-5 m. Jej kwiaty maja kolor biały albo białoróżowy. Są większe od kwiatów jabłoni oraz gruszy. Nie pozostawiają też żadnej wątpliwości, co do przynależności do rodziny różowatych. Kwiaty pojawiają się stosunkowo późno i otwierają krótko przed kwitnieniem róż.

Owoce pigwy potrafią zachwycić wyjątkowymi kolorami – zazwyczaj są jaskrawożółte i dojrzewają od początku do połowy października. Liście tego drzewa są owalne, skórzaste, zielone – podobnie jak później owoce – pokryte cienkim nalotem, który chroni przed wysychaniem (podczas upałów). Liście nadają pigwie południowy i egzotyczny wygląd. Dzięki temu drzewo doskonale nadaje się do kompozycji ogrodu w stylu śródziemnomorskim. Pigwa rośnie stosunkowo wolno i po wielu latach wyrasta na niewielkie drzewko o rozłożystej koronie.

Warto wiedzieć! Dorosłe drzewa potrafią dać bogaty zbiór owoców – nawet 50 kg nie powinno zaskoczyć osoby, która znalazła dla pigwy stałe miejsce w swoim ogrodzie.


Jakie właściwości ma pigwa?

Lecznicze właściwości pigwy są bardzo doceniane na przełomie jesieni oraz zimy, gdy pojawia się fala przeziębień. Zawiera ona dużo witaminy B,C oraz pierwiastki mineralne, które wzmacniają odporność. Wapń, potas, żelazo, miedź, magnez czy fosfor są niezbędne, by wzmacniać organizm – szczególnie, gdy zaczyna robić się zimniej, a my powoli wyciągamy szaliki z szaf.

Skoro już wiemy, że pigwa wszystkie te związki mineralne posiada, podczas jesiennego przeziębienia czy grypy, warto pamiętać o zaopatrzeniu się w sok z pigwy. Dla zdrowia oraz smaku – polecamy dodać do niego trochę miodu.



Właściwości pigwy i ich wpływ na układ pokarmowy

Nasiona pigwy również mają szczególne właściwości. Macerat lub napar z nasion pigwy złagodzi niestrawności i pomoże pozbyć się uporczywej zgagi oraz refluksu. Osoby z nadmierną fermentacją jelitową, stanami zapalnymi przewodu pokarmowego czy uszkodzeniami śluzówki żołądka również ucieszą się z tak naturalnego, lecz pomocnego rozwiązania.

Widząc, na jakie części naszego organizmu wpływ ma pigwa, możemy śmiało stwierdzić, że zarówno owoce, jak i nasiona pobudzają trawienie oraz wspierają przemianę materii. To idealny suplement diety przy odchudzaniu, polecany przez zawodowych dietetyków. To też wsparcie dla wątroby (nawet dla osób zażywając leki, choć zalecamy wcześniejszą konsultację z lekarzem). Dodatkowo pektyny, które znajdują się w miąższu – sprzyjają w pozbywaniu się toksyn oraz metali ciężkich z organizmu. Zaletą pigwy jest też zawartość szerokiej gamy związków o wysokiej aktywności biologicznej. Są to m.in. polifenole, które hamują rozwój wolnych rodników i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Ostatnią częścią pigwy, która budzi wiele emocji są... jej pestki. Również posiadają szczególne właściwości. Szczególnie, gdy mamy do czynienia z niejadkiem, owoce sprawdzą się, by poprawić mu apetyt!

Dajcie znać, czy lubicie pigwę? :)


8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię, choć przyznaję, że rzadko mam okazję cieszyć się jej smakiem, ale teraz będzie chodziła za mną chętka skosztowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam herbatki z pigwy i soki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę przyznać, że bardzo lubię sok z pigwy do jesiennej herbaty.

    OdpowiedzUsuń
  4. Owoców pigwy próbowałam chyba tylko raz w życiu i wtedy niespecjalnie mi podeszły - ale byłam dzieckiem i generalnie preferowałam bardzo wybiórczą dietę ;)

    OdpowiedzUsuń

Ja już pokazałam i napisałam. Teraz Twoja kolej - skomentuj proszę i zostaw po sobie ślad :)

Copyright © 2016 MAŁA RZECZ A CIESZY , Blogger