Pigwa to wyjątkowy owoc, którego właściwości doceniane są od wielu lat. Jej owoce posiadają znacznie więcej witamin z grupy B oraz witaminy C w porównaniu z cytrusami. Jeżeli chcecie poznać więcej szczegółów dotyczących zalet pigwy – przeczytajcie artykuł.
Pigwa pochodzi z Azji Zachodniej. Na Kaukazie była uprawiana już przed tysiącami lat. W starożytnej Grecji symbolizowała szczęście i miłość. Grecy gotowali owoce pigwy z miodem. Tak zwany „melimelon” służył chorym jako wzmacniające pożywienie, a podróżnym za prowiant na drogę. W nawiązaniu do tych informacji nazwali później Portugalczycy pigwę „marmelo”, co pozostało do dzisiaj w słowie „marmolada” – wyrobie niekoniecznie z pigwy.
Wiele osób sądzi, że pigwa to mieszaniec jabłoni i gruszy. To prawda – istnieje pigwa jabłkowa i pigwa gruszkowa, ale te określenia dotyczą jedynie odmian owocu. Mimo to, pokrewieństwo tych trzech gatunków nie ulega wątpliwości. Porównując pigwę do popularnych krewniaków, łatwo można zauważyć jej… inny charakter. Smak świeżego owocu nie jest zaliczany do przyjemnych. Z około 200 odmian pigwy tylko bardzo nieliczne można zjeść na surowo. Na szczęście, jeżeli zagłębimy się w jej właściwości, przekonamy się, że to dobry przyjaciel – zarówno w kuchni, domowej apteczce i ogrodzie – jako element dekoracyjny.
Jak wygląda pigwa?
Pigwa to niewielkie drzewo, które dorasta do 3-5 m. Jej kwiaty maja kolor biały albo białoróżowy. Są większe od kwiatów jabłoni oraz gruszy. Nie pozostawiają też żadnej wątpliwości, co do przynależności do rodziny różowatych. Kwiaty pojawiają się stosunkowo późno i otwierają krótko przed kwitnieniem róż.
Owoce pigwy potrafią zachwycić wyjątkowymi kolorami – zazwyczaj są jaskrawożółte i dojrzewają od początku do połowy października. Liście tego drzewa są owalne, skórzaste, zielone – podobnie jak później owoce – pokryte cienkim nalotem, który chroni przed wysychaniem (podczas upałów). Liście nadają pigwie południowy i egzotyczny wygląd. Dzięki temu drzewo doskonale nadaje się do kompozycji ogrodu w stylu śródziemnomorskim. Pigwa rośnie stosunkowo wolno i po wielu latach wyrasta na niewielkie drzewko o rozłożystej koronie.
Warto wiedzieć! Dorosłe drzewa potrafią dać bogaty zbiór owoców – nawet 50 kg nie powinno zaskoczyć osoby, która znalazła dla pigwy stałe miejsce w swoim ogrodzie.
Jakie właściwości ma pigwa?
Lecznicze właściwości pigwy są bardzo doceniane na przełomie jesieni oraz zimy, gdy pojawia się fala przeziębień. Zawiera ona dużo witaminy B,C oraz pierwiastki mineralne, które wzmacniają odporność. Wapń, potas, żelazo, miedź, magnez czy fosfor są niezbędne, by wzmacniać organizm – szczególnie, gdy zaczyna robić się zimniej, a my powoli wyciągamy szaliki z szaf.
Skoro już wiemy, że pigwa wszystkie te związki mineralne posiada, podczas jesiennego przeziębienia czy grypy, warto pamiętać o zaopatrzeniu się w sok z pigwy. Dla zdrowia oraz smaku – polecamy dodać do niego trochę miodu.
Bardzo lubię, choć przyznaję, że rzadko mam okazję cieszyć się jej smakiem, ale teraz będzie chodziła za mną chętka skosztowania. :)
OdpowiedzUsuńCzyli narobiłam Ci smaku 😉
UsuńUwielbiam herbatki z pigwy i soki :)
OdpowiedzUsuń😊
UsuńMuszę przyznać, że bardzo lubię sok z pigwy do jesiennej herbaty.
OdpowiedzUsuńPolecam na rozgrzanie 😊
UsuńOwoców pigwy próbowałam chyba tylko raz w życiu i wtedy niespecjalnie mi podeszły - ale byłam dzieckiem i generalnie preferowałam bardzo wybiórczą dietę ;)
OdpowiedzUsuńTo może spróbuj ponownie 😊
Usuń