Gdy zabraknie chleba - upiecz bułeczki

Tak, pieczenie bułeczek jest bardzo proste. Zajmie Ci to ok 20 minut. Więc jeśli skończy się chleb, czasem szybciej będzie upiec bułeczki niż biec do sklepu. Ponadto to świetny rarytas dla gości :).
A potrzebujesz tylko mąkę, wodę, oliwę i drożdże.




Oto składniki na 10 małych bułeczek o średnicy ok 4-5cm:

  • półtorej szklanki mąki
  • łyżka oliwy
  • pół szklanki ciepłej (ale nie wrzącej wody)
  • 3 dag drożdży (drożdże mam zamrożone pocięte na porcje lub można też suszone)
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
Do mąki wlać oliwę oraz wcześniej rozpuszczone w wodzie drożdże ze szczyptą soli i tłuszczu. Ugniatać (tu przyda się męska siła) ok. 5 minut aż ciasto będzie jednolite i następnie uformować kuleczki. Nagrzewając piekarnik na ok. 170 stopni, uchylam trochę drzwiczki a bułeczki w tym czasie (ok. 7 minut) trochę urosną czekając na piecu.



Piec tak długo aż bułeczki się przyrumienią (ok. 10-12 minut) i po upieczeniu wyglądają tak:





Bardzo smaczne są takie cieplutkie i podawane  tylko z sosem czosnkowym. Pycha :)
Narobiłam Wam apetytu? Zachęcam do wypróbowania przepisu i smacznego!


2 komentarze:

  1. A ja proponuję upiec od razu chleb:) Taki domowej roboty jest najlepszy:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! wyglądają pysznie , zrobie w niedzilę i dam znać czy wyszło :)

    OdpowiedzUsuń

Ja już pokazałam i napisałam. Teraz Twoja kolej - skomentuj proszę i zostaw po sobie ślad :)

Copyright © 2016 MAŁA RZECZ A CIESZY , Blogger