Dzisiaj drobna porada kulinarna. Pamiętacie przepis na domowe kulki Rafaello? Tam właśnie nadziewałam kulki całym obranym ze skórki migdałem. Obieranie migdała prosto z paczki jest trudne. A jaki mam na to sposób?
Otóż wystarczy zalać migdały na kilka godzin (ja zalewam na całą noc) wrzątkiem i wówczas bardzo ładnie się je obiera, a bez skórki są smaczniejsze :).
Czy znaliście ten sposób wcześniej?
sposob bardzo prosty - dobrze wiedziec :)
OdpowiedzUsuńtak;) prosty i efektowny:)
OdpowiedzUsuńAkurat dzisiaj obierałam... ale zalałam tylko na kilka minut... Fajnie się grzebało :))
OdpowiedzUsuńStary, znany sposób. Ale zalewam je na krótszy czas i też ładnie się obierają ;)
OdpowiedzUsuńMUSZĘ MIEĆ NA JUTRO OBRANE TAKŻE DZIĘKI :)
OdpowiedzUsuńTylko później trzeba od razu zjeść, bo ja zrobiłam tak z większą ilością orzechów i się zepsuły po 2 dniach przechowywania w szczelnie zamkniętym pudełku (niestety nie w lodówce - może by czas wydłużyło)
OdpowiedzUsuńZ orzechami tak nie robię.
UsuńSposob moze i dobry, ale nieskuteczny zdrowotnie.
OdpowiedzUsuń"Otóż migdały w naturalnym surowym stanie są pełne witamin, minerałów i enzymów, a te ulegają uszkodzeniu pod wpływem wysokiej temperatury. Migdały zawierają dużo białka, zdrowych tłuszczów, sporo magnezu oraz witaminy E zwaną witaminą młodości. Witamina E jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury.
Migdały nie nadają się też do prażenia, pieczenia czy gotowania również z innego względu.
Są one pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pod wpływem wysokiej temperatury zamieniają się w szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans, które zakwaszają organizm działając jak wolne rodniki (sprzyjają cukrzycy, nowotworom, stanom zapalnym itd.). To powód numer dwa. Dlatego jeśli chcemy w pełni skorzystać z walorów zdrowotnych migdałów, to nie poddajemy ich nigdy działaniu wysokiej temperatury."
To nie wiedziałam...
UsuńLepiej zalać zimną wodą na noc. Nie tracą wtedy swoich wartości mineralnych a też dają się obrać
OdpowiedzUsuńDzięki za radę :)
UsuńŚwietny patent na obieranie, zawsze mnie drażniła ta skórka i bym nie wpadł na ten pomysł.
OdpowiedzUsuńciekawy sposób, ale nie jadam migdałów, bo mam na nie alergie,Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwrzątkiem? bez sensu... sposób znałam, ale nie stosuję ze względu na utratę składników odżywczych zawartych w migdałach.
OdpowiedzUsuń